Dumpsterdiving – odpadky nebo poklad?!

You may also like...

2 Responses

  1. :'( napsal:

    Využívání zbytečných potravin vás šlechtí. Bohužel už ne ten způsob kterým tak nakládáte.
    Raději než vytahovat odpadky z popelnice, ač někdy v dobré kvalitě, mohli byste zajít do obchodu kde najdete regál s potravinami před koncem expirační doby. A ne to není regál, „Hele tohle si zítra vytáhnu z kontejneru za Lidlem“!
    Výsledek bude stejný, potraviny se nevyhodí, ikdyž zdá se, že u vás jde o čistou snahu ušetřit koruny a nikomu nic nedat.

    Tento článek je pomyslný vrchol šetřivého čecha v zahraničí. Mezi oblíbené sporty patří spaní na ulicích, neplacení v kempu, vybírání popelnic, snaha zneužívat veřejnou dopravu, lhaní v kempu o délce pobytu nebo počtu osob a podobně.

    Chtěla jsem s váma jezdit na akce ale jak čtu co se tam děje, tak to raději přenechám bezdomovecký styl vám a budu jezdit nízko nákladově sama ale s hlavou vztyčenou.

    A vy se prosím zamyslete jaký obraz toto chování zanechává o češích v zahraničí.

  2. Jan Slavotínek napsal:

    Dobrý den vážená paní / slečno.
    Nejprve mi dovolte Vám poděkovat za návštěvu našeho webu. Jistě znáte to přísloví: Sto lidí, sto chutí (a názorů). Ten Váš se zřejmě v tomto případě příliš neshoduje s tím naším. A to je zcela v pořádku! Pokusím se Vám teď odpovědět skrz moji optiku a předložit nějaké doplňkové informace. Položím Vám i nějaké otázky. Budu reagovat shora dolů.

    „Raději než vytahovat odpadky z popelnice, ač někdy v dobré kvalitě, mohli byste zajít do obchodu kde najdete regál s potravinami před koncem expirační doby.“

    Dobrá otázka. Odpověď: přesně to děláme 😊. Nebo minimálně já. Pokud to jde, což ale dost často z různých důvodů nejde. Někdy se potraviny (moje zkušenost z Rakouska) přestože nejsou prošlé na slevový pult nedostanou! Podívejte se na obrázek 1,5kg šunky – když jsem ji objevil, zbývaly jí asi 3 dny do expirace. Někdy taky prostě prošvihnete otevírací dobu. Někdy se stane, že obchod naskladní nové zboží a to nejstarší, přestože není vůebc prošlé skončí v koši, protože jej nemají kam dát! Některé zboží je sezónní – tuhle jsem v kontejneru našel tak 3 kg velikonočních čokoládových figurek. Koš si zasloužily protože skončily velikonoce! Zkrátka někdy se tam ty potraviny objeví, aniž by člověk měl šanci je zachránit se slevou. Je podle Vás lepší nechat tu potravinu spálit? Podle mě ne!

    „Výsledek bude stejný, potraviny se nevyhodí, ikdyž zdá se, že u vás jde o čistou snahu ušetřit koruny a nikomu nic nedat.“

    O koruny nám samozřejmě jde. To nebudeme (ani nechceme) zastírat. Proti té druhé části věty se ale musím ohradit – jelikož se mě osobně dosti dotýká. Dávat umíme a děláme to. Vždyť právě tohle je jedna z hlavních tezí dumpsterdivingu. „Zachraň jídlo, které mělo vejít v vniveč a poděl se s druhými.“ V místě mého bydliště jsem už rozdal kilogramy a kilogramy potravin kamarádům a lidem v nouzi.

    „Tento článek je pomyslný vrchol šetřivého čecha v zahraničí.“

    Zde Vás opravím – z dat, která mám k dispozici Češi spíše zaostávají co se týče dumpsterdivingu. Žiji v Rakousku a v místě mého bydliště existuje komunita čítající 5 tisíc členů, kteří více či méně provozují dumpsterdiving. Z nich 95% jsou lidé Rakouské národnosti. V Brně – městě srovnatelném rozlohou, i demografií dumpsterdiving skupina čítá na 1,9 tisíc členů. Z těchto dat mi vyplívá, že Rakušené nás v oblibě této činnosti předčí. Přesvědčit se můžete sama. Stačí si vyhledat skupiny „Dumpsterdiving Brno“ a „Dumpstern Graz“.

    „Mezi oblíbené sporty patří spaní na ulicích, neplacení v kempu, vybírání popelnic, snaha zneužívat veřejnou dopravu, lhaní v kempu o délce pobytu nebo počtu osob a podobně.“

    Mám to chápat tak, že protože provozujeme dumpsterdiving, jsme automaticky také zlodějové, neplatiči v kempech, černí jezdci v MHD atd? Jestli ano, tak vězte, že vaše chování není nic jiného než obyčejné nactiutrhání. A proti tomu se musím silně ohradit.

    „Chtěla jsem s váma jezdit na akce ale jak čtu co se tam děje, tak to raději přenechám bezdomovecký styl vám a budu jezdit nízko nákladově sama ale s hlavou vztyčenou.“

    K tomu Vám popřeji mnoho zdaru. My jezdíme také se vztyčenými hlavami. A to, že mě přirovnáváte k bezdomovci mi přijde spíše úsměvné. A proto na vaši pejorativní větu zareaguji způsobem sobě vlastním: úsměvem 😊.

    „A vy se prosím zamyslete jaký obraz toto chování zanechává o češích v zahraničí.“

    Už jsem dumpsteroval kromě s Čechy také s lidmi národnosti Rakouské, Polské, Ruské, Americké, Německé, … než bych dokončil tento seznam, vyjmenoval bych půlku národů Evropy a světa. Mají se tito lidé podle Vás také stydět?
    Někdy je obtížné provádět sebereflexi a i my se tu a tam dopustíme nějakého morálního přešlapu. Jsme jen lidi že? Tuto činnost však za morální přešlap prostě považovat nedokážu. Netvrdím, že moje pravda je absolutní. Je to můj osobní názor, ale stojím si za ním.

    Mít jiný názor než druhý a prezentovat ho a diskutovat jej s druhými je právo každého z nás (dokonce řekl bych i povinnost, máme-li se jako druh někam posunout). Dovolím si Vám ale také dát na závěr podnět k zamyšlení: Nemyslíte si, že by se tak dalo činit i s trochou té otevřené mysli, empatie a laskavosti? Opravdu je nutné všechny, co provádí tuto činnosti označovat za ubožáky, bezdomovce a ostudu národa? Házet je do jednoho pytle se zločinci a podvodníky? Omlouvám se, ale tento Váš pohled, mi přijde dosti černobílý, postrádající perspektivu a hlavně nefér.
    Pokud byste měla zájem vystoupit z anonymity a třeba se někdy sejít a na toto téma si pohovořit, třeba bychom to mohli uskutečnit. A nebojte, dumpster potraviny Vám nutit nebudu, pokud o ně nebudete stát 😊.

    S pozdravem
    Honza Slavotínek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *